Sio satt i fängelse i 12 år – av en slump avslöjades det som absolut inte får hända

Annons

Det var tolv år sedan som den samoanske 45-åringen Sio Agafili blev dömd till sju års fängelse för stöld. Bara en månad senare blev han dömd igen för stöld och inbrott, denna gång blev domen fem års fängelse.

Straffen sattes samman och skulle avtjänas tillsammans, vilket är standard i det samoanska rättssystemet, rapporterar The Guardian.

Denna lilla detalj men ack så viktig nådde aldrig fram till fängelset eller Agafili själv vilket resulterade i någonting som absolut inte får hända.

Det visade sig att varken fängelset eller Agafili höll koll på hur många dagar det motsvarade. Detta resulterade i att dom tappade räkningen på dagarna.

Blev kvar i fängelset

Istället för att släppas ut på den dagen han avtjänat sitt straff så blev mannen kvar i Tanumalala-fängelset.

Bild på Tanumalala-fängelset. Foto: TV1 Samoa

– Ingen sa till mig när min tid skulle vara avtjänad, säger den samoanske trebarnspappan till Samoa Observer.

Mannen berättar själv att han tappat räkningen på dagarna och att han inte visste när han skulle släppas ut.

Annons

– Jag tappade räkningen på dagarna. Jag minns inte så mycket om när jag skulle få släppas ut, jag visste bara att jag tvungen att avtjäna mitt straff, fortsätter han.

En domare upptäckte missen

Det dröjde lång tid innan missen uppmärksammades. Det var en domare i högsta domstolen som upptäckte felet i samband med att Agafili misstänktes för att ha varit inblandad i en misshandel i fängelset.

Annons
Bild på Agafili. Foto: TV1 Samoa

Det visade sig att han då har suttit fängslad i fyra år och åtta månader längre än vad som var tänkt.

Annons

Advokaten Muriel Lui som företräder mannen säger till RNZ Pacific att det är lämpligt att Agafili kompenseras för den tiden han varit inlåst helt utan anledning.

– Hans rätt till frihet, enligt artikel 6 i vår konstitution, har definitivt inskränkts, säger hon.

Fler kan vara drabbade

Advokaten påtalar även att om det hänt en gång så kan det vara så att det hänt flera gånger. Hon är orolig för att fler fångar i samoanska fängelser kan vara utsatt för samma blunder.

– Jag är inte säker på vad som hänt eller hur polisen fick in det här i sina system. Men det väcker absolut frågan om huruvida andra fångar verkligen avtjänar rätt straff, säger hon.

Enligt nyhetssajten The Guardian som också har rapporterat om händelsen så har Samoas fängelsesystem kritiserats återkommande gånger för korruption, inkompetens hos ledningen och att fångarnas rättigheter kränks.

I en rapport som tidningen tagit del av så larmades det om okunnig personal som är outbildad och att fängelserna är överfulla och dessutom saknade rinnande vatten.

Vi hoppas att mannen får upprättelse. Hur skulle du reagerat om du varit felaktig inlåst i nästan fem år?

Sponsrat innehåll

Andra läste även