Skulle du bära den här tröjan om du visste vad den var gjord av?

Det finns en speciell detalj som gjort den här tröjan berömd – frågan är om du skulle vilja ha på dig den när du fått reda på ”hemligheten.

En lurvig päls och ett människohår har mer gemensamt än du kanske tror: De hjälper inte bara till att hålla oss varma – båda är också gjorda av keratinproteinfibrer.

En holländsk startup hoppas kunna förvandla människohår till en textil som modehus använder i klädproduktion.

Human Material Loop har hittills gjort prototyper av kappor, tröjor och kavajer av människohår, i hopp om att klädtillverkare en dag ska köpa rullar av det alternativa tyget för att göra sina egna produkter.

Medgrundaren Zsofia Kollar säger att hon länge har varit fascinerad av hårets potential som tyg. Hon var fascinerad av de känslor som folk har om det

– Vi bryr oss mycket om vårt hår, men när det väl är avklippt hatar vi det, säger Koller i en intervju med CNN.

Varje dag klipper vi av enorma mängder hår. Den går rakt ner i soptunnan och vidare till soptippen eller förbränningsugnen där den släpper ut växthusgaser som bidrar till klimatförändringarna.

Enligt Human Material Loop hamnar 72 miljoner kilo människohår på europeiska soptippar varje år.

– Det finns en stor avfallsström som det i dagsläget inte finns någon skalbar lösning för, säger Kollar.

Hon säger till CNN att detta avfall förbränns i de flesta länder, och att många av de alternativa lösningarna varken är miljövänliga eller lämpliga för storskalig användning.

Sättet som Human Material Loop använder hår skiljer sig inte så mycket från att sticka en tröja med något annat material. Korta hårstrån spins ihop och omvandlas till en sammanhängande tråd för att göra ett garn. Garnet färgas sedan.

Grundarföretaget har gjort flera produkter av människohår. Den första var en tröja, som känns lite som ull. Men företaget har också försökt göra en ytterjacka där människohår är det isolerande fyllmedlet. Denna jacka testades och fick tummen upp på en expedition till iskalla vinterförhållanden på Argentinas högsta berg, Aconcangua.

– Vi vet att att ha människohår på kroppen inte är något de flesta är redo för ännu, säger Kollar till CNN.

Men hon tror att idén kan växa och slå rot och betonar att det inte bara handlar om en sensationell nyhet eller hållbarhet – Kollar säger att människohår faktiskt också är ett otroligt hållbart material.

Sponsrat innehåll

Andra läste även