Smarta kylknep: så sparar du enkelt pengar

Annons

I dessa tider måste man spara där man kan – och med dessa enkla förändringar kan man snabbt spara in värdefulla kronor!

De allra flesta människor letar idag efter sätt att spara pengar hemma. Och det finns faktiskt flera sätt att göra det på.

De senaste matprishöjningarna har inneburit att många familjer har drabbats hårt. Det gör att det har blivit ännu dyrare att svänga förbi stormarknaden.

Som tur är finns det vissa saker du kan göra själv för att din mat ska hålla längre, så att du får ut det mesta av det som förvaras i kylen.

Annons

De allra flesta känner förstås till de grundläggande tipsen och knepen, som till exempel att kött ska förvaras på nedersta hyllan, men det finns faktiskt andra tips som du bör ta hänsyn till.

Scott Evans, som äger företaget Pink Storage, har avslöjat ett antal av sina bästa tips och tricks om hur du håller din mat fräschare längre, vilket i slutändan kommer att leda till att du sparar pengar, skriver Daily Record.

Kylskåpsdörren

Kylskåpsdörren är den varmaste platsen i ditt kylskåp. Många väljer att förvara färsk juice och mjölk här, men det är faktiskt ingen bra idé.

Däremot rekommenderas att du använder kylskåpsdörren för att förvara vatten, ketchup, majonnäs och läsk, eftersom dessa saker tål växlande temperatur.

”Kylskåpsdörren verkar vara den perfekta platsen att förvara dina ägg, mjölk och juice eftersom de ofta har plats för dem, men eftersom kyldörren har den högsta temperaturen kommer de att förstöras snabbare”, säger Scott.

Vill du att din mjölk ska hålla längre bör du därför förvara den på nedre hyllan i ditt kylskåp, står det.

Översta hyllorna

De övre hyllorna ska användas för att förvara de livsmedel som blir dåliga när de kommer i kontakt med fukt.

”Bär är ett bra exempel på detta. Om du förvarar dem i kylens nedre lådor där det är svalare kan de utveckla fukt och ruttna”, säger Scott.

Annons

Färska örter är en annan sak som också kan hålla längre på de översta hyllorna i kylen.

”För att få örter att hålla längre bör du tvätta dem och lägga dem i en behållare med vatten, precis som du skulle göra med blommor”, står det.

”Om du vill att dina örter ska hålla ännu längre är ett bra knep att skära upp dem och lägga dem i istärningsbrickor med olivolja. När du lagar mat är det bara att ta fram en isbit och låta den smälta.”

Nedre hyllor

Livsmedel som är dyrast och som förstörs snabbast bör förvaras på de lägsta hyllorna, inklusive mjölk, ägg, smör, ost och kött.

Den kallaste delen av ett kylskåp finns på baksidan av den nedre hyllan. Därför är det en idealisk plats att lagra mjölk. Sköra föremål som örter bör inte placeras här eftersom de kan frysa och dö.

”När du placerar din mat i kylen, försök att inte sätta något för högt på baksidan av kylen eftersom det kan blockera kylens ventilationsöppningar. Överfull inte heller ditt kylskåp eftersom det kommer att stoppa luftcirkulationen, så din mat kommer att förstöra snabbare, säger Scott.

Många vill att smöret inte ska vara för kallt, men enligt Scott betyder det inte att det inte ska stå i kylskåp.

”Om du vill att ditt smör ska vara rumstempererat, skär av en portion och låt det ligga i en smörform i skåpet och lägg resten i kylen för att det ska hålla längre”, står det.

Eftersom smör verkligen inte är billigt att köpa nuförtiden bör du se till att ditt smör håller länge. Scott råder också folk att kontrollera temperaturen i sitt kylskåp, eftersom det ska stå mellan tre och fem grader.

Frysen

Frys är praktiskt om du behöver förvara mat som du inte äter direkt. När du fryser in den håller den mycket längre än i din kyl.

Frysen kan även användas om du köper mat i stora mängder, då du kan använda den lite i taget.

”När du köper i lösvikt kan du ofta spara pengar. Allt du behöver göra är att kontrollera om maten du köper kan frysas och hur länge du kan frysa den”, säger Scott.

Mycket mat, inklusive allt från ägg till mjölk och kokt pasta till olika frukter och grönsaker, kan frysas för att den ska hålla längre.

Dela gärna tipsen med dina vänner!

Annons

Andra läste även