Beskedet: Pfizer-vaccinet fungerar mot nya coronamutationen

Corona har under en lång tid satt samhället på prov. Vi har aldrig tidigare upplevt en pandemi i modern tid. På väldigt kort tid har vi fått anpassa oss till en vardag som vi inte alls är vana med annars.

Barn har distansundervisning i skolor, föräldrar jobbar hemifrån i den mån det går, vi är begränsade i vad vi kan göra i vardagen och det finns en mängd restriktioner att följa.

Varje dag så rapporterar media om antalet bortgångna runt om i världen till följd av pandemin som råder. Men äntligen har det kommit lite goda nyheter och med lite tur kan det här vara ljuset i tunneln.

Äntligen är det klart. Pfizer-vaccinet fungerar även mot den nya coronamutationen.

Först var det oklart om den nya mutationen som upptäcktes i Storbritannien skulle gå att förhindra med hjälp av vaccinet.

De nya resultaten från laboratorieanalyser visar att vaccinet faktiskt är effektivt även mot de nya mutationen, skriver Financial Times.

Detta gäller vaccinet som har utvecklats av Pfizer/Biontech, om det gäller de andra sorterna är ännu oklart.

Forskarna som studerat ämnet säger att det är viktigt att man i framtiden är beredd på att behöva förändra vaccinet på grund av andra mutationer.

Förra året upptäcktes den nya varianten av coronaviruset i Storbritannien, och den verkar vara betydligt smittsammare än den tidigare varianten. Men lyckligtvis gör den nya mutationen inte att man blir mer sjuk.

Vaccineringen mot covid-19 inleddes i Sverige i slutet på december 2020. Målet är att alla över 18 ska ha erbjudits vaccin i juni.

Sponsrat innehåll

Andra läste även