Sportlovskaoset – här trängs 12 000 personer i liftköerna: ”Måste ta eget ansvar”

Sportlovet är i full gång och det innebär som vanligt en invasion av turister till de svenska fjällen – trots pandemitiderna.

Med inreseförbud och restriktioner i utlandet har många svenskar fått avstå utlandsresan det här året. Men många skidanläggningar runt om i landet har haft öppet och lockar semestersugna svenskar från hela landet.

Historiskt sett innebär sportlovsveckorna en anstormning av turister till de svenska fjällen, och det verkar bli samma sak i år – trots den rådande pandemin. En av svenskarna favorit anläggningar så här års är Åre, som tagit emot rejält med turister.

– Det är mellan 10 000 och 12 000 personer i systemet, säger destinationschefen Sebastian Thomasson, till SVT. 

Åre. Bildkälla: Wikipedia

”De flesta lyssnar, men inte alla”

En av de platser som lockar flest personer på skidanläggningen är liftkön, som i år ser lite annorlunda ut än vanligt. De vanligtvis stora folksamlingarna vid kön har blivit mer utbrett och i år ringlar sig liftköerna långt upp i skidbackarna, i ett försök att hålla avstånd i och med coronapandemin.

Det finns även skyltar vid liftköerna som informerar om försiktighetsåtgärder och uppmanar gästerna att hålla avstånd. Tyvärr är det inte alla som följer dom.

En av liftvakterna i Åre, Cornelia Hylander, har som uppgift att i så stor mån som möjligt isolera sällska från varandra.

– De flesta lyssnar, säger hon. Men inte alla, berättar hon för SVT.

Pexels

10 000 till 12 000 i systemet

Sebastian Thomasson säger att det just nu är mellan 10 000 och 12 000 personer i Åres liftsystem, men han försäkrar att Skistar följer alla säkerhetskrav som finns under pandemin.

Till SVT berättar Niklas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar, att de långa köerna som ringlar sig upp i backarna är det som eftersträvas. Det innebär nämligen att besökarna håller en skidlängds avstånd till varandra.

Utöver avståndet ska det även vara färre personer i samma lift, vilket innebär att gästerna får stå lite extra länge i kylan och vänta. Det är dock ett ansvar som besökarna får ta själva.

– Redan sen pandemin bröt ut i fjol så har vi jobbat för de här rekommendationerna, restriktionerna för gästerna i samråd med vården och Folkhälsomyndigheten, med berörda myndigheter, regioner och kommuner, för att det här ska bli så tryggt och säkert för gästen som möjligt, säger Niklas Sjögren Berg till SVT.

Sponsrat innehåll

Andra läste även