Väder-Maddes stentuffa kritik mot kollegorna: ”Gnistrar mer om oss”

Meteorologen Madeleine Westin har varit en integrerad del av den svenska befolkningens vardag genom sina väderprognoser på TV4 i över tre decennier.

Nu leder hon kanalens väderredaktion som består av en handfull skickliga meteorologer. Hennes roll omfattar både ledarskap och det redaktionella arbetet, vilket gör att hennes ansvar är mångsidigt.

Men ”Väder-Maddes” liv innehåller mer än bara väderkartor och satellitbilder.

Privat har Madeleine levt med sin partner Claes Ling-Vannerus i nästan 15 år. De bor på en lantgård söder om Stockholm, omgiven av hästar, kor och katter – och en hel del vilda djur.

Foto: Wikipedia

Deras tre barn, Matilda och tvillingarna William och Oliver, har nyligen flyttat ut, liksom Claes två barn, Theo och Oscar. Trots detta är huset ofta fullt.

– De kommer gärna så ofta de kan till gården. Tvillingarna bor i stan på veckorna, men på helgerna vill de komma ut. Matilda reser ofta hem från New York där hon bor. Det är trevligt och vi behöver deras hjälp på gården, berättar Madeleine.

Madeleine började sin karriär som officer och militärmeteorolog inom Försvarsmakten.

Hennes övergång till mediebranschen skedde 1991 när hon blev tillfrågad att arbeta för SVT, ett engagemang som varade ett år innan TV4 blev hennes nya arbetsplats.

Skillnader Mellan TV4 och SVT

När tidningen Hänt frågade Madeleine om skillnaden mellan meteorologerna på SVT och TV4, svarade hon:

– Absolut, den här meteorolog-världen är ganska liten. De flesta känner varandra!

På frågan om vad som skillnaden är svarar hon:

– …Nu ger jag lite gliringar här, haha! Men jag tror att vi har lite mer glimten i ögat. Det gnistrar lite mer om oss, tror jag faktiskt. Vi är ju väldigt måna om att tittarna vill hänga med oss, säger Madeleine och fortsätter:

– De är ju proffsiga, det är inget snack om saken. Men det slår lite mer gnistor om oss på TV4. Vi tar ut svängarna. Det handlar om färger, om tonen och tilltalet liksom. Vi är lite mer färgstarka på något sätt.

Foto: TV4

Tittarnas Engagemang

Att skapa en varm relation med tittarna är något Madeleine verkligen brinner för. Många följer kanalens nyhetssändningar och väderprognoser dagligen, något hon verkligen uppskattar.

– På något sätt får man äran att komma hem till folk. Man är ju liksom i vardagsrummet eller i köket eller vad det nu än är. De bjuder ju in en, man får ju inte glömma bort det.

Kommentarer från Tittare

Trivs du verkligen på jobbet? Har du aldrig funderat på att byta karriär?

– Det har väl alla någon gång. Men sedan var det nog min dotter som sade till mig att ”men mamma, du har ju världens bästa jobb!”. Och jag har nog banne mig världens bästa jobb! Så nu vill man ju vara kvar där till slutet.

Madeleine nämner också att vissa branschkollegor kan ha andra åsikter.

– Genom åren är det många gånger som man fått höra att ”TV4 är som en sekt”. De som säger det är de som är avundsjuka. Det är därför det nästan aldrig är någon som slutar på TV4. Alla älskar TV4 liksom!

Andra kvinnliga profiler på kanalen har vittnat om att de får mycket kommentarer om sitt utseende. Hänt frågar därför om detta även gäller för Madeleine.

– Jag tror ju att just meteorologer sticker inte ut så mycket. Vi är inte inne och klampar i så känsliga områden, säger hon inledningsvis, och fortsätter:

– Sedan är det klart att det finns människor som är taskiga. Men de som är det mot oss är nog taskiga mot vem som helst.

Hon erkänner också att det finns personer som blivit lite intresserade av henne genom åren.

– Genom åren har det kanske dykt upp några sådana där… Men det har varit snälla människor. Snälla kommentarer. Man är ändå så otroligt glad att folk sitter hemma och tittar och engagerar sig. Vare sig det är om en som person, ens kläder – eller väder!

Sponsrat innehåll

Andra läste även