En ny studie där deltagarna följde en specifik diet visar att deras stressnivåer minskade markant under loppet av fyra veckor – och de sov dessutom bättre.
En ny studie från APC Microbiome Ireland visar att en speciell matgrupp avsevärt kan minska stressnivåerna på bara fyra veckor.
Deltagarna delades in i två grupper. En grupp sattes på en diet bestående av mycket prebiotisk och fermenterad mat. Varje dag bör de innehålla 2-3 portioner fermenterad mat.
– Det finns en allt bredare enighet om att en hälsosam kost är viktig för vår psykiska hälsa, bland annat att den kan bidra till att förebygga depression, säger klinisk nutritionist Cathrine Borchsenius till VG.

De senaste åren har det också gjorts en rad studier som pekar på att vår tarmflora är viktig för den mentala hälsan, samt för en rad andra fysiska hälsoaspekter.
Förutom att deltagarna i studien fick äta den fermenterade maten fick de även äta frukt och grönsaker dagligen som innehåller mycket prebiotiska fibrer, som t.ex. lök, purjolök, kål, äpplen, bananer och havre. Och de ska se till att de får i sig massor av olika spannmål och baljväxter.
Prebiotika fungerar som föda för bakterierna i tarmen, och kan bidra till tillväxten av hälsofrämjande bakterier i tarmfloran.
Kontrollgruppen följde myndigheternas kostråd.

Slutsatsen var att de som följde dieten med fermenterad mat och mycket prebiotika var mindre stressade än de som åt en normal och hälsosam kost. De rapporterade också att deras sömn förbättrades.
– Så, om vi tror att vi får en mer mångsidig och ”friskare” tarmflora genom att konsumera fiberrik mat och fermenterad mat, kan vi också tänka oss att detta kan ha en positiv effekt på hjärnan, t.ex. genom att minska risken för depression och minska stress, säger Borchsenius.
Vissa enkla sådana livsmedel kan vara bröd och mördeg bakade med surdeg samt syrade mejeriprodukter som surmjölk, yoghurt och gräddfil.