Beskedet: en lång och kall vinter väntar ända fram tills mars – därför är vintern extra kall i år

Är du trott på kylan? Då får du nog bita ihop, för vintern är här för att stanna. Faktum är att kölden förmodligen håller i sig ända fram till mars.

Har du upplevt den här vintern som ovanligt kall? Då har du faktiskt rätt!

Denna vinter är faktiskt kallare än vanligt och nu har luft från Nordpolen tagit sig hit – och stannar ända tills mars.

– Det var länge sedan vi hade en sån här vinter i Sverige, säger meteorologen Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

Unsplash

Luftvågor längs Atlanten

Fenomenet som tagit kylan till Sverige kallas för Nordatlantiska oscillationen och kan förklaras som att det är luftvågor längs Atlanten.

– Det är som ett index där man mäter hur lågtrycken och högtrycken förhåller sig till varandra ute på Atlanten, mellan Island och Portugal, säger Klart.se-meteorologen Mikael Sjöstrand till Aftonbladet.

I vanliga fall brukar det ligga ett högtryck över Portugal och södra Europa samt ett lågtryck över Island och både Nord- och Sydpolen. Det kallas för en ”positiv oscillation”.

– Nu har vi i stället en negativ oscillation, alltså att det är ett högt lufttryck över Island och lågt över Portugal. Det gör att vi får en väldigt stark luftström som sträcker sig långt söderut över Europa. Det öppnar upp för att väldigt kall luft går ner över Europa och framför allt Sverige då, säger Mikael Sjöstrand.

Unsplash

Kallare i Europa och Sverige

Det har alltså blivit tvärtom, där det nu är varmare längs Island och Grönland, samtidigt som Europa och Sverige upplever kallare klimat än vanligt.

Under de kommande veckorna kan vi förvänta oss 25 minusgrader i landets norra del, medan temperaturen längre söderut är mellan 0 och 10 minus.

– Det är verkligen inte varje år som vi får så här kallt väder. Det var cirka tio år sedan vi hade en ordentlig vinter i Sverige på det här sättet, säger Mikael Sjöstrand.

– Överlag så kommer det vara minusgrader i så gott som hela landet i februari, säger han till Aftonbladet.

Har du också upplevt årets vinter extra kall? Dela gärna med dig av dina upplevelser i en kommentar!

Sponsrat innehåll

Andra läste även