Falukorv i ugn – receptet på klassikern du måste prova

Lättlagad och fantastisk god. Falukorv i ugn är en klassisk rätt för hela familjen.

Jag är nog inte ensam med att minnas falukorvs-middagarna från barndomen. Favoriten var falukorv i ugn med smält ost ovanpå.

Det finns dock inget som säger att man inte kan laga den härliga rätten i vuxen ålder. Den är både enkel, billig och fruktansvärt god.

Nedanför hittar du vårt favoritrecept på klassiken som kommer göra succé hos familj eller vänner!

Falukorv i ugn med smält ost och potatismos

Ingredienser:

  • 400 g falukorv
  • ½ dl senap
  • 2 dl riven ost (finns färdigriven gratängost att köpa för den som så önskar)
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ dl hackad färsk körvel

Potatismos:

  • 1 kg potatis
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Skär skåror i falukorven och lägg den i en ugnssäker form.

3. Lägg 1 tsk senap i varje skåra.

4. Strö sedan över ost över korven, dela tomaterna på hälften och lägg dem i formen.

5. Tillaga korven i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

6. Strö över lite körvel som garnering och servera med potatismos.

7. Potatismos: Skala potatisen och skär den i bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i ungefär 10-15 minuter.

8. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress eller mosa den direkt i kastrullen.

9. Värm mjölken, smöret och rör ner i potatisen.

10. Smaka till sist av med salt och peppar och rör moset luftigt.

Så enkelt är det. God spis och glöm inte att dela receptet med vänner och familj!

Sponsrat innehåll

Andra läste även