Lättlagad och fantastisk god. Falukorv i ugn är en klassisk rätt för hela familjen.
Jag är nog inte ensam med att minnas falukorvs-middagarna från barndomen. Favoriten var falukorv i ugn med smält ost ovanpå.
Det finns dock inget som säger att man inte kan laga den härliga rätten i vuxen ålder. Den är både enkel, billig och fruktansvärt god.
Nedanför hittar du vårt favoritrecept på klassiken som kommer göra succé hos familj eller vänner!
Falukorv i ugn med smält ost och potatismos
Ingredienser:
- 400 g falukorv
- ½ dl senap
- 2 dl riven ost (finns färdigriven gratängost att köpa för den som så önskar)
- 250 g körsbärstomater
- ½ dl hackad färsk körvel
Potatismos:
- 1 kg potatis
- 2½ dl mjölk
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Så här gör du:
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Skär skåror i falukorven och lägg den i en ugnssäker form.
3. Lägg 1 tsk senap i varje skåra.
4. Strö sedan över ost över korven, dela tomaterna på hälften och lägg dem i formen.
5. Tillaga korven i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
6. Strö över lite körvel som garnering och servera med potatismos.
7. Potatismos: Skala potatisen och skär den i bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i ungefär 10-15 minuter.
8. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress eller mosa den direkt i kastrullen.
9. Värm mjölken, smöret och rör ner i potatisen.
10. Smaka till sist av med salt och peppar och rör moset luftigt.
Så enkelt är det. God spis och glöm inte att dela receptet med vänner och familj!