Forskning visar: Det här är blodgrupperna som är mest utsatta för corona

I en dansk studie kom det fram att blodgrupp A är den som är mest utsatt för att drabbas av corona.

Men en ny forskning visar att det gäller både blodgrupp B och AB.

En dansk studie visade tidigare i år att blodgrupp A är i riskzonen. Men enligt en ny kanadensisk studie, publicerad i Annals of Internat Medicine, är istället blodgrupp B och AB riskfaktorer.

225 000 personer deltog i studien och testades för covid-19 under första halvåret av 2020.

I blodgrupp B stod 4,1 procent för de smittade medans 3,8 procent för AB. Det i relation till 3,0 procent som hade blodgrupp A och 2,9 procent med blodgrupp 0.

Forskarna såg även andra faktorer. Det fanns andra sätt att dela in blodgrupperna på. En person kan vara Rh-positiv eller Rh-negativ.

Vilket innebär att du antingen har eller saknar ett så kallat Rh-antigen på blodkropparnas yta, vilket kan säga en hel del om hur stor risk du har för att drabbas av corona.

Ungefär 85 procent av den svenska befolkningen är Rh-positiva, vilket vill säga att du besitter Rh-antigen. De resterande 15 procent anses då sakna Rh-antigen, de är alltså Rh-negativa.

Det är det som den kanadensiska forskningen tagit hänsyn till och de har då sett en stor skillnad.

En person med Rh-negativ har 21 procent lägre risk för att drabbas av viruset om man jämför med en Rh-positiv.

Men om du är en av dom som har blodgrupp 0, löper du 26 procent mindre risk i jämförelse med andra blodgrupper tillsammans. Om man bortser från faktorer som ålder och livskvalité stämmer detta in gällande risken att drabbas av andra allvarliga sjukdomar; AB och B har även större risk att drabbas.

Men hur kommer det sig att din blodgrupp påverkar risken för covid-19?

Enligt Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi, beror det mycket på tre olika faktorer; naturligt antikroppsskydd, sockermolekyler och mindre koagulering i blodet.

Ett naturligt antikroppsskydd låter toppen tider som dessa. Det är på grund av detta som vården inte kan transfusera blod mellan personer med olika blodgrupper. A och B har redan naturliga antikroppar mot varandra medans blodgrupp 0 har antikroppar mot bägge nämnde ovan.

Mindre koagulering i blodet påverkar inte risken för att bli smittad. Däremot hjälper det att förhindra blodproppar, vilket forskning visat är vanligt bland de som insjuknar svårt i corona, rapporterar Aftonbladet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även