Forskning visar: Det här är blodgrupperna som är mest utsatta för corona

Annons

I en dansk studie kom det fram att blodgrupp A är den som är mest utsatt för att drabbas av corona.

Men en ny forskning visar att det gäller både blodgrupp B och AB.

En dansk studie visade tidigare i år att blodgrupp A är i riskzonen. Men enligt en ny kanadensisk studie, publicerad i Annals of Internat Medicine, är istället blodgrupp B och AB riskfaktorer.

225 000 personer deltog i studien och testades för covid-19 under första halvåret av 2020.

I blodgrupp B stod 4,1 procent för de smittade medans 3,8 procent för AB. Det i relation till 3,0 procent som hade blodgrupp A och 2,9 procent med blodgrupp 0.

Forskarna såg även andra faktorer. Det fanns andra sätt att dela in blodgrupperna på. En person kan vara Rh-positiv eller Rh-negativ.

Vilket innebär att du antingen har eller saknar ett så kallat Rh-antigen på blodkropparnas yta, vilket kan säga en hel del om hur stor risk du har för att drabbas av corona.

Annons

Ungefär 85 procent av den svenska befolkningen är Rh-positiva, vilket vill säga att du besitter Rh-antigen. De resterande 15 procent anses då sakna Rh-antigen, de är alltså Rh-negativa.

Det är det som den kanadensiska forskningen tagit hänsyn till och de har då sett en stor skillnad.

Annons

En person med Rh-negativ har 21 procent lägre risk för att drabbas av viruset om man jämför med en Rh-positiv.

Annons

Men om du är en av dom som har blodgrupp 0, löper du 26 procent mindre risk i jämförelse med andra blodgrupper tillsammans. Om man bortser från faktorer som ålder och livskvalité stämmer detta in gällande risken att drabbas av andra allvarliga sjukdomar; AB och B har även större risk att drabbas.

Men hur kommer det sig att din blodgrupp påverkar risken för covid-19?

Enligt Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi, beror det mycket på tre olika faktorer; naturligt antikroppsskydd, sockermolekyler och mindre koagulering i blodet.

Ett naturligt antikroppsskydd låter toppen tider som dessa. Det är på grund av detta som vården inte kan transfusera blod mellan personer med olika blodgrupper. A och B har redan naturliga antikroppar mot varandra medans blodgrupp 0 har antikroppar mot bägge nämnde ovan.

Mindre koagulering i blodet påverkar inte risken för att bli smittad. Däremot hjälper det att förhindra blodproppar, vilket forskning visat är vanligt bland de som insjuknar svårt i corona, rapporterar Aftonbladet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även