Så här vet du om coronaforskningen stämmer – fem enkla tips

Sedan coronapandemin bröt ut har vi dagligen matats med olika rapporter och studier kring viruset. Ibland kan det vara svårt att veta vad som stämmer.

Här är fem tips för att granska forskningen.

Det kan vara svårt att veta vilka av alla studier av corona som kan vara tillförlitliga. Vetenskapsreportern Johan Bergendorff har sammanfattat fem punkter i SVT, som man kan använda sig av för att man ska kunna faktagranska studier om covid-19.

  1. Är försöket gjort på människor?

Om en forskning inom corona är gjort på försöksdjur i labb eller celler i ett provrör, blir resultaten inte lika tillförlitliga som om det hade testats på människor. Därför är tester gjorda på människor mer säkra.

2. Vilken metod har använts?

Många test går ut på att man delar upp två människor i två grupper. Ena gruppen får riktig medicin och den andra gruppen får sockerpiller. Poängen är att ingen av grupperna ska få veta vilka piller de fått, så att det inte sker en placeboeffekt.

Dessa typer av tester, menar Johan Bergendorff, är väldigt trovärdiga. Om man dessutom har studerat dessa människor under en längre tid så kan man ofta vara säker på att resultatet stämmer, säger han till SVT.

3. Slump?

Är det mindre än fem procents risk att slumpen har spelat in i ett resultat, kan man ta det på mer allvar. Det kallas för att resultatet är ”statistiskt signifikanta” och innebär mer specifikt att det som mäts i p-värde är under 0,05.

4. Hur många har granskat studien?

Ett tecken på att en studie är tillförlitlig är att den publicerats i vetenskapliga tidsskrifter och har faktagranskats av andra experter.

Detta kallas ”peer-review” och innebär att man kan rensa bort faktafel, förklarar Bergendorff i SVT.

5. Är flera överens?

Ett bra betyg för att en studie är korrekt gjord är att flera forskare har kommit fram till samma resultat genom olika metoder.

– Då kan man vara mycket mer säker på att det faktiskt stämmer, säger Bergendorff till SVT

Sponsrat innehåll

Andra läste även